Residential

WALT

Ethouse Award for energy-efficient redevelopment

Facts

Client | private

Design | project management

Typology |  residence 

Location | Klosterneuburg

Stage | built 

Area | 161,42m2

WALT

The client lives in the house from 1902 for six years as a tenant. He experienced all advantages and disadvantages. As he came to us he had quite clear tasks: much more light, a contemporary living area and the reduction of tis high energy costs. Due to the small plot and the strict building regulations it was not possible to enlarge the area of the building. The living area got reorganized and was generously opened towards the garden. The exterior space can be experienced like a continuation of the living room.

The remaining structure got rehabilitated and kept in its original image. In contrast a new roof-landscape was built. The steel structure got shape by transforming the spacial requirements and administration regulations as well as by reacting to the surrounding.
The folding form generated a continuation of interior and exterior space and contains a master bedroom, a living area and a bath-room with an outdoor area. Today it presents a closed fa├žade to the street by providing panoramic views to the neighbouring vineyards and the Vienna Woods.