Residential

Weißer Monolith

conscious contrast to the undefined surroundings by a white monolith
1/14

Facts

Client | private

Design | project management

Typology | residence

Location | Mistelbach

Stage | built 

Area | 320m2

Weißer Monolith

A consious contrast was given to the surroundings by a selfconfident architectural expression. The client´s dream of living in the green was fulfilled. Enclosed to the busy outdoor area, the parametric determined body is folding dynamically into the garden.

Across a private passage one can reach the isolated living wing, that is arranged behind the doctor´s office, while the patients can reach the praxis directly from the street. The bridge construction connects the living wing with the sleeping area, while functioning as a carport and guaranteeing a protected private access. The important zones - living room, kitchen, sleeping rooms of the parents and the children - are consequently arranged to the garden side. The plain elegance of the exterior appearance of the reinforced concrete building is corresponding with the reduced and smooth colours of the the interior. Black is combined to the recurring white of the facade systematically. The black coated steel defines the entrance area and uncovers it as a contrast to the facade.

From the beginning the building the passersby and residents were concerned with architecture.